antrenor personal SIBIU
Rezervă-ţi locul telefonic : 0747181706

De ce nu au efect dietele?

Nu ne gandim prea des ce inseamna de fapt cuvantul ‚dieta’.

Pentru majoritatea, aduna ideile legate de masurile pe care le iau oamenii pentru a slabi. Este de asemenea un termen utilizat de producatorii de alimente pentru a indica faptul ca ceva este sanatos sau are mai putine ingrediente indezirabile – de obicei grasimi, zahar sau calorii. Dar cuvantul ‚dieta’ pur si simplu se refera la ceea ce mancati.

Adesea auzim oameni care spun ca ‚intra’ la dieta, dar dieta reprezinta ceea ce mancati zi de zi.Totusi, majoritatea crede ca dieta este un plan temporar aplicat de cineva pentru a scadea in greutate. De multe ori, aceste diete vor avea o anumita tema. Unele au anumite procente de macronutrienti (grasimi, proteine si carbohidrati) pe care trebuie sa le consumati, unele atribuie puncte anumitor alimente si altele limiteaza drastic sau elimina intregul grup de alimente. Unele diete pot fi foarte periculoase – precum cele ‚de curatare’ sau orice diete cu un numar extrem de scazut de calorii sau nutrienti esentiali.

 Succesul pe termen lung

Principala problema cu dietele este ca multe din ele pur si simplu nu functioneaza pe termen lung. Adesea oamenii descopera ca nu se pot tine de o dieta pentru o perioada lunga de timp. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe diete nu sunt realiste, sunt prea restrictive, prea complicate sau prea nepotrivite pentru a fi sustinute. In plus, suntem programati sa ne placa alimentele bogate in grasimi si carbohidrati.

 Mai pe scurt: papilele noastre gustative si creierul nostru adora grasimile si zaharul.

Senzatia de a fi nesatul

Grasimile din alimente incetinesc golirea stomacului, ceea ce ajuta la cresterea sentimentului de satietate dupa o masa. Multe diete populare sunt sarace in grasimi, facandu-vi-se foame imediat dupa ce ati mancat. Aceste diete foarte sarace in grasimi nu functioneaza deoarece in final veti manca mai mult pentru a compensa. Pe de alta parte, unele diete merg pe un nivel scazut de carbohidrati.

Din nou, aceste diete nu au succes de obicei deoarece organismul nostru are nevoie de o anumita cantitate de carbohidrati pentru a functiona in regula. Dietele care au un nivel scazut de carbohidrati va lasa o senzatie de oboseala si irascibilitate.

Acest lucru se intampla deoarece carbohidratii sunt forma de carburant preferata de organism pentru energie (in special pentru sistemul nervos). In plus, carbohidratii stimuleaza producerea de serotonina, care ajuta la imbunatatirea starii.

Numarul de calorii

 Un alt motiv pentru care unele diete nu functioneaza este acela ca au un numar prea mic de calorii. Organismul dumneavoastra necesita un anumit numar de calorii in fiecare zi doar pentru a face sa functioneze functia metabolica. Plamanii, creierul, inima, muschii, sistemul digestiv, sistemul nervos si sistemul cardiovascular necesita calorii pentru a functiona cum trebuie.

Daca reduceti drastic numarul de calorii – asa cum fac oamenii de obicei atunci cand sunt la dieta – organismul crede ca moare de foame si reglementeaza numarul de calorii necesar pentru repaus, deoarece incearca sa conserve energia.

De asemenea, atunci cand pierdeti in greutate drept rezultat al reducerii severe a caloriilor, este posibil sa pierdeti din masa musculara mai degraba decat din grasime. Deoarece muschiul arde mai multe calorii in repaus, organismul vrea sa se debaraseze de asta si sa retina grasimea pentru energie. Apoi, imediat ce reveniti la vechile obiceiuri de alimentatie, kilogramele se acumulează la loc.

Trebuie sa regandim felul in care gandim despre mancare. Decat sa ne gandim sa incepem temporar o noua dieta pentru a renunta la greutatea in exces sau pentru alte motive legate de aspect, ar trebui sa ne gandim sa facem niste schimbari realiste si usor de realizat pe care le putem mentine o viata intreaga. Acestea, plus apelarea la sfaturile unui antrenor personal, ne pot schimba intr-adevar modul de viata.

 Grasimile din alimente incetinesc golirea stomacului, ceea ce ajuta la cresterea sentimentului de satietate dupa o masa. Multe diete populare sunt sarace in grasimi, facandu-vi-se foame imediat dupa ce ati mancat. Aceste diete foarte sarace in grasimi nu functioneaza deoarece in final veti manca mai mult pentru a compensa.

Pe de alta parte, unele diete merg pe un nivel scazut de carbohidrati. Din nou, aceste diete nu au succes de obicei deoarece organismul nostru are nevoie de o anumita cantitate de carbohidrati pentru a functiona in regula. Dietele care au un nivel scazut de carbohidrati va lasa o senzatie de oboseala si irascibilitate.

Acest lucru se intampla deoarece carbohidratii sunt forma de carburant preferata de organism pentru energie (in special pentru sistemul nervos). In plus, carbohidratii stimuleaza producerea de serotonina, care ajuta la imbunatatirea starii. Numarul de caloriiUn alt motiv pentru care unele diete nu functioneaza este acela ca au un numar prea mic de calorii.

Organismul dumneavoastra necesita un anumit numar de calorii in fiecare zi doar pentru a face sa functioneze functia metabolica. Plamanii, creierul, inima, muschii, sistemul digestiv, sistemul nervos si sistemul cardiovascular necesita calorii pentru a functiona cum trebuie. Daca reduceti drastic numarul de calorii – asa cum fac oamenii de obicei atunci cand sunt la dieta – organismul crede ca moare de foame si reglementeaza numarul de calorii necesar pentru repaus, deoarece incearca sa conserve energia.

 De asemenea, atunci cand pierdeti in greutate drept rezultat al reducerii severe a caloriilor, este posibil sa pierdeti din masa musculara mai degraba decat din grasime. Deoarece muschiul arde mai multe calorii in repaus, organismul vrea sa se debaraseze de asta si sa retina grasimea pentru energie.

Apoi, imediat ce reveniti la vechile obiceiuri de alimentatie, kilogramele se acumulează la loc. Trebuie sa regandim felul in care gandim despre mancare. Decat sa ne gandim sa incepem temporar o noua dieta pentru a renunta la greutatea in exces sau pentru alte motive legate de aspect, ar trebui sa ne gandim sa facem niste schimbari realiste si usor de realizat pe care le putem mentine o viata intreaga.

Acestea, plus apelarea la sfaturile unui antrenor personal, ne pot schimba intr-adevar modul de viata.

Citește mai mult

Memoria Musculara

Afla de ce sportul ne ajuta daca este practicat din copilarie si in ce fel musculatura retine informatiile activitatilor noastre fizice.

Marirea masei musculare este mai rapida pentru cei care au fost bine construiti inainte, si acum oamenii de stiinta sunt de parere ca ei stiu de ce — muschii pastreaza o amintire a formei initiale chiar daca ei se micsoreaza din cauza lipsei de utilizare.

 Marirea masei musculare este mai rapida pentru cei care au fost bine construiti inainte, si acum oamenii de stiinta sunt de parere ca ei stiu de ce — muschii pastreaza o amintire a formei initiale chiar daca ei se micsoreaza din cauza lipsei de utilizare.


Aceasta memorie este stocata ca ADN – continut de nuclee, care prolifereaza când un muschi este lucrat. Spre deosebire de gandirea anterioara, acele nuclee nu sunt pierdute cand muschii se atrofiaza, raport online al cercetatorilor, 16 August, in Procedurile Academiei Nationale de Stiinte. Nucleele suplimentare formeaza un tip de memorie musculara care permite muschiului sa revina rapid atunci cand este reantrenat.

Descoperirile sugereaza faptul ca exercitarea lor devreme in viata ar putea preveni slabirea lor datorata inaintarii in varsta si, de asemenea, ridica intrebari despre cat timp atletii dopati ar trebui sa fie respinsi in competitii, spune liderul de studio Kristian Gundersen, psiholog al Universitatii din Oslo, Norvegia.

Celulele musculare sunt enorme, spune Gundersen. Si din cauza ca celulele sunt atat de mari, mai mult de un nucleu este necesar pentru a furniza sablonuri de ADN pentru a crea cantitati mari de proteine care dau puterea musculara.

 Studii anterioare au demonstrat ca prin exercitii, celulele musculare devin chiar mai mari prin fuzionarea cu celule stem numite celule satelit, care sunt localizate intre fibrele celulelor musculare.

 Cercetatorii au crezut anterior ca, atunci cand muscii se atrofiaza, nucleele suplimentare sunt ucise printr-un program de eliminare a celulelor numit apoptoza.Nucleele de memorie detinute de fibra musculara sunt reprezentate cu verde. In noul studiu realizat pe soareci, echipa lui Gundersen a simulat efectul de lucru prin crearea unui muschi solicitat din greu care sa ajute ridicarea degetelor de la picioare.

Pe masura ce muschiul lucra, numarul nucleelor a crescut, incepand cu ziua a 6-a. Pe parcursul a 21 de zile, muschiul solicitat din greu a crescut numarul de nuclee in fiecare fibra de celule cu un procent de 54%. Incepand cu ziua a 9-a, au inceput de asemenea sa se dezvolte. memoria-musculara-366x300Acele rezultate indica faptul ca nucleele vin primele iar masa musculara este adaugata mai tarziu.Intr-o alta serie de experimente, cercetatorii au lucrat pe muschii soarecilor pentru doua saptamani apoi au sectionat nervii care duc la muschi pentru ca tesutul sa se atrofieze.

Pe masura ce muschii s-au atrofiat, celulele au scazut cu 40% fata de marimea lor initiala, dar numarul de nuclee din celule nu s-a schimbat.Aceste rezultate contrazic studiile anterioare care indica multe celule moarte in muschi in timpul atrofierii. Echipa lui Gunderson a examinat individual celulele din muschii deteriorati si a descoperit ca este o apoptoza in desfasurare, dar faptul ca mor si alte celule ci nu fibrele musculare sau nucleele suplimentare ale acestora.

Nucleele suplimentare raman prezente pentru cel putin trei luni — un timp indelungat pentru un soarece care traieste aproximativ cativa ani, spune Gundersen.“Nu stiu daca dureaza la nesfarsit”, spune acesta, “dar pare sa fie un efect pe un termen foarte lung.”

Din moment ce nucleele suplimentare nu mor, acestea ar putea fi stimulate sa creeze din nou proteine musculare, oferind un tip de memorie musculara, spune el.“Este o gandire fascinanta, si este o dovada frumoasa in acest articol pentru a o sustine,” spune Bengt Saltin, fiziolog pe parte musculara la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.”

Este cu adevarat inedit si ajuta in explicarea descriptiva a descoperirilor ca muschii vor raspunde rapid in urma unui antrenament urmator.”Studiul este de natura sa provoace reactii puternice din partea unor cercetatori, spune Lawrence Schwartz, biolog al celulelor la Universitatea din Massachusetts Amherst.“Chiar este o provocare pentru descoperirile in domeniu, publicatii”, spune el.

Dar moartea selectiva doar a unei parti din nuclee din celula musculara va necesita un tip aparte de apoptoza. “Intelepciunea conventionala nu prea are sens din perspectiva celulei si a moleculei,” spune Schwartz. Grupul lui Gunderson a venit cu o explicatie care pare mult mai plauzibila.

 “Datele lor se simt doar indreptatite.”Daca rezultatele vor functiona pe oameni, agentiile sportive ar putea dori sa recalculeze timpul pentru care atletii care au luat steroizi sa fie suspendati. Cercetarile anterioare au aratat ca testosteronul mareste numarul de nuclee din celula musculara dincolo de cresterea produsa prin lucrul acestora.

 “Daca ai nuclee care rezista la nesfarsit, vei avea totodata un avantaj care va rezista la nesfarsit,” spune Gundersen.Ei bine, poate nu chiar pentru totdeauna. Odata cu varsta, abilitatea lor de a construi masa musculara scade.

 Noul studiu sugereaza ca marind muschii plini de nuclee timpuriu in viata ar putea ajuta suficient in pierderea de masa musculara odata cu inaintarea in varsta.”Acesta ar putea fi un argument pentru ca educatia fizica sa fie obligatorie in scoli,” spune Saltin.

Citește mai mult