Nu ne gandim prea des ce inseamna de fapt cuvantul ‚dieta’.
Pentru majoritatea, aduna ideile legate de masurile pe care le iau oamenii pentru a slabi. Este de asemenea un termen utilizat de producatorii de alimente pentru a indica faptul ca ceva este sanatos sau are mai putine ingrediente indezirabile – de obicei grasimi, zahar sau calorii. Dar cuvantul ‚dieta’ pur si simplu se refera la ceea ce mancati.
Adesea auzim oameni care spun ca ‚intra’ la dieta, dar dieta reprezinta ceea ce mancati zi de zi.Totusi, majoritatea crede ca dieta este un plan temporar aplicat de cineva pentru a scadea in greutate. De multe ori, aceste diete vor avea o anumita tema. Unele au anumite procente de macronutrienti (grasimi, proteine si carbohidrati) pe care trebuie sa le consumati, unele atribuie puncte anumitor alimente si altele limiteaza drastic sau elimina intregul grup de alimente. Unele diete pot fi foarte periculoase – precum cele ‚de curatare’ sau orice diete cu un numar extrem de scazut de calorii sau nutrienti esentiali.
Succesul pe termen lung
Principala problema cu dietele este ca multe din ele pur si simplu nu functioneaza pe termen lung. Adesea oamenii descopera ca nu se pot tine de o dieta pentru o perioada lunga de timp. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe diete nu sunt realiste, sunt prea restrictive, prea complicate sau prea nepotrivite pentru a fi sustinute. In plus, suntem programati sa ne placa alimentele bogate in grasimi si carbohidrati.
Mai pe scurt: papilele noastre gustative si creierul nostru adora grasimile si zaharul.
Senzatia de a fi nesatul
Grasimile din alimente incetinesc golirea stomacului, ceea ce ajuta la cresterea sentimentului de satietate dupa o masa. Multe diete populare sunt sarace in grasimi, facandu-vi-se foame imediat dupa ce ati mancat. Aceste diete foarte sarace in grasimi nu functioneaza deoarece in final veti manca mai mult pentru a compensa. Pe de alta parte, unele diete merg pe un nivel scazut de carbohidrati.
Din nou, aceste diete nu au succes de obicei deoarece organismul nostru are nevoie de o anumita cantitate de carbohidrati pentru a functiona in regula. Dietele care au un nivel scazut de carbohidrati va lasa o senzatie de oboseala si irascibilitate.
Acest lucru se intampla deoarece carbohidratii sunt forma de carburant preferata de organism pentru energie (in special pentru sistemul nervos). In plus, carbohidratii stimuleaza producerea de serotonina, care ajuta la imbunatatirea starii.
Numarul de calorii
Un alt motiv pentru care unele diete nu functioneaza este acela ca au un numar prea mic de calorii. Organismul dumneavoastra necesita un anumit numar de calorii in fiecare zi doar pentru a face sa functioneze functia metabolica. Plamanii, creierul, inima, muschii, sistemul digestiv, sistemul nervos si sistemul cardiovascular necesita calorii pentru a functiona cum trebuie.
Daca reduceti drastic numarul de calorii – asa cum fac oamenii de obicei atunci cand sunt la dieta – organismul crede ca moare de foame si reglementeaza numarul de calorii necesar pentru repaus, deoarece incearca sa conserve energia.
De asemenea, atunci cand pierdeti in greutate drept rezultat al reducerii severe a caloriilor, este posibil sa pierdeti din masa musculara mai degraba decat din grasime. Deoarece muschiul arde mai multe calorii in repaus, organismul vrea sa se debaraseze de asta si sa retina grasimea pentru energie. Apoi, imediat ce reveniti la vechile obiceiuri de alimentatie, kilogramele se acumulează la loc.
Trebuie sa regandim felul in care gandim despre mancare. Decat sa ne gandim sa incepem temporar o noua dieta pentru a renunta la greutatea in exces sau pentru alte motive legate de aspect, ar trebui sa ne gandim sa facem niste schimbari realiste si usor de realizat pe care le putem mentine o viata intreaga. Acestea, plus apelarea la sfaturile unui antrenor personal, ne pot schimba intr-adevar modul de viata.
Grasimile din alimente incetinesc golirea stomacului, ceea ce ajuta la cresterea sentimentului de satietate dupa o masa. Multe diete populare sunt sarace in grasimi, facandu-vi-se foame imediat dupa ce ati mancat. Aceste diete foarte sarace in grasimi nu functioneaza deoarece in final veti manca mai mult pentru a compensa.
Pe de alta parte, unele diete merg pe un nivel scazut de carbohidrati. Din nou, aceste diete nu au succes de obicei deoarece organismul nostru are nevoie de o anumita cantitate de carbohidrati pentru a functiona in regula. Dietele care au un nivel scazut de carbohidrati va lasa o senzatie de oboseala si irascibilitate.
Acest lucru se intampla deoarece carbohidratii sunt forma de carburant preferata de organism pentru energie (in special pentru sistemul nervos). In plus, carbohidratii stimuleaza producerea de serotonina, care ajuta la imbunatatirea starii. Numarul de caloriiUn alt motiv pentru care unele diete nu functioneaza este acela ca au un numar prea mic de calorii.
Organismul dumneavoastra necesita un anumit numar de calorii in fiecare zi doar pentru a face sa functioneze functia metabolica. Plamanii, creierul, inima, muschii, sistemul digestiv, sistemul nervos si sistemul cardiovascular necesita calorii pentru a functiona cum trebuie. Daca reduceti drastic numarul de calorii – asa cum fac oamenii de obicei atunci cand sunt la dieta – organismul crede ca moare de foame si reglementeaza numarul de calorii necesar pentru repaus, deoarece incearca sa conserve energia.
De asemenea, atunci cand pierdeti in greutate drept rezultat al reducerii severe a caloriilor, este posibil sa pierdeti din masa musculara mai degraba decat din grasime. Deoarece muschiul arde mai multe calorii in repaus, organismul vrea sa se debaraseze de asta si sa retina grasimea pentru energie.
Apoi, imediat ce reveniti la vechile obiceiuri de alimentatie, kilogramele se acumulează la loc. Trebuie sa regandim felul in care gandim despre mancare. Decat sa ne gandim sa incepem temporar o noua dieta pentru a renunta la greutatea in exces sau pentru alte motive legate de aspect, ar trebui sa ne gandim sa facem niste schimbari realiste si usor de realizat pe care le putem mentine o viata intreaga.
Acestea, plus apelarea la sfaturile unui antrenor personal, ne pot schimba intr-adevar modul de viata.